Cholera

Wat is cholera?

Cholera is een besmettelijke infectieziekte. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. Cholera komt zelden voor in Nederland, alleen als importziekte. Mensen kunnen ziek van worden van de bacteriën; dieren niet. Je kunt de bacteriën in je lichaam krijgen door besmet voedsel te eten of besmet water te drinken. Met name schaal- en schelpdieren geven een extra risico. De klachten zijn onder meer ernstige waterige diarree.
Opmerking:

Symptomen cholera

De incubatieperiode (de tijd tussen de besmetting en het ontstaan van de klachten) is gemiddeld 2 tot 3 dagen. Bij de meeste mensen verloopt een cholera-infectie mild en gaat deze ook weer vanzelf over. 

Wanneer mensen wel ernstig ziek worden door de bacterie krijgen zij vaak de volgende klachten:

 • Acute ernstige waterige diarree (in ernstige gevallen wel een halve tot een liter per uur). De diarree wordt omschreven als ‘rijstwater’, licht geelgroen met vlokjes en zo goed als geurloos. 
 • Plotseling braken. 
 • Zeurende buikpijn en drukpijn. Typisch voor cholera is dat mensen geen ernstige buikkrampen hebben. 
 • Meestal geen koorts. 

Mensen kunnen ernstig uitdrogen als zij veel vocht verliezen door de diarree. Daardoor kunnen ze uiteindelijk overlijden aan cholera, ook gezonde volwassen. Maar bij gezonde reizigers verloopt cholera vaak mild en gaat vanzelf over.

Mensen met cholera blijven besmettelijk tot enkele dagen na het verdwijnen van de klachten.

Opmerking:

Diagnose cholera

De diagnose cholera wordt gesteld op basis van lichamelijk onderzoek. Ook wordt er een kweek van de ontlasting gemaakt om vast te stellen of de cholerabacterie aanwezig is.

Opmerking:

Behandeling cholera

Mensen met cholera verliezen veel vocht en zout door de diarree en het braken. Daarom begint de behandeling met aanvullen van vocht en zouten. Bij milde uitdroging is de oplossing om ORS te drinken (oplossing van zouten en (druiven)suiker in water). Maar als je in korte tijd veel vocht hebt verloren, kan een infuus met vocht nodig zijn. Dit zal vaak in het ziekenhuis gebeuren. 

Ook krijg je antibiotica om de infectie onder controle te krijgen.

Opmerking:  

Vaccinaties tegen cholera

Er is in Nederland één vaccin beschikbaar tegen cholera, Dukoral. Het moet tweemaal via de mond genomen worden met een tussenpoos van 1 tot 6 weken. Het vaccin biedt bescherming vanaf een week na de tweede dosis gedurende 2 jaar. 

Het risico op cholera is voor gewone reizigers heel erg laag omdat ze meestal toegang hebben tot schoon drinkwater. Het vaccin wordt alleen aanbevolen voor militairen en hulpverleners die in vluchtelingengebieden verblijven waar cholera voorkomt en waar geen betrouwbaar drinkwater verkrijgbaar is. 

Opmerking:

Voorkomen van cholera

De meeste reizigers beschikken over schoon drinkwater. Cholera wordt overgedragen door besmet water of voedsel. Neem daarom de volgende maatregelen:
 • Drink op reis water of frisdrank uit flessen of blikjes. Water uit de kraan is namelijk niet overal te drinken.
 • Gebruik geen ijsklontjes en eet geen ijsco's. 
 • Eet alleen eten dat langdurig verhit is en nog heet is als het wordt opgediend. Koop geen drinken of eten bij straatverkopers.
 • Vermijd ongekookte schaal- en schelpdieren.
 • Vermijd rauwe levensmiddelen en salades. Eet alleen fruit als je deze zelf hebt gepeld of geschild. Een simpele regel: ‘Boil it, cook it, peel it or forget it’ (Kook, schil, of vergeet het).
 • Koop geen ongepasteuriseerde melk.
 • Neem goede handhygiëne in acht: voor en na toiletbezoek, voor het koken en voor het eten.
 • Neem ORS mee op reis, als voorzorg voor uitdroging. ORS is een oplossing met suiker en zouten. ORS kan zonder recept bij een apotheek of drogist gekocht worden. 
Opmerking:

Meer informatie

Lees meer

Informatie over cholera van het RIVM
www.rivm.nl

Belangrijke bronnen

LCI richtlijnen over cholera van het RIVM
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Cholera


Opmerking:


Opmerking: