Hepatitis B-vaccinatie

Alle kinderen op het consultatiebureau krijgen het hepatitis B-vaccin aangeboden. Dit vaccin wordt sinds 2011 aangeboden, samen met de DKTP-vaccinatie. Kinderen krijgen 4 injecties voor deze vaccinatie. Dat gebeurt op de leeftijd van 6 tot 9 weken, 3 maanden, 4 maanden en 11 maanden.

Hepatitis B is een zeer besmettelijke en ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Dat virus komt wereldwijd voor. De periode tussen besmetting en de eerste symptomen is meestal 2 tot 3 maanden. Het komt voor dat deze periode 4 weken tot 6 maanden duurt.

Besmetting met hepatitis B gebeurt ook via bloedcontact, onveilig seksueel contact of besmette medische instrumenten en injectienaalden. Zwangere vrouwen die het virus dragen, kunnen hun kind tijdens of na de geboorte besmetten.

Opmerking:

Symptomen hepatitis B

Hepatitis B komt veel voor, maar mensen hebben niet altijd symptomen. Als mensen wel symptomen hebben, zijn deze sterk afhankelijk van hun leeftijd.

Bij baby’s en jonge kinderen blijft hepatitis B vaak onopgemerkt. Er is een grote kans dat ze het virus blijven dragen en dat ze een chronische infectie krijgen. Ongeveer 90% van de baby’s en jonge kinderen met een besmetting met hepatitis B, krijgt een chronische hepatitis. Zij hebben heel lang geen symptomen, maar krijgen wel vaak leverfalen of leverkanker. Deze ernstige complicaties krijgen mensen vaak pas na 10 tot 20 jaar. Soms duurt dit nog langer. Iemand met een chronische infectie kan anderen besmetten zonder dit te weten.

De symptomen van een hepatitis B infectie kunnen onder andere bestaan uit geelzucht, donkere urine, koorts, moeheid, spierpijn en leverfunctiestoornissen. Slechts 5 tot 10% van de volwassenen krijgt chronische hepatitis.
Opmerking:

Hepatitis B-vaccinatie

Bij het hepatitis B-vaccin krijg je een injectie met hepatitis B antigenen. Dit heet ook wel actieve immunisatie. Hierdoor wordt het afweersysteem geactiveerd. Als je na deze vaccinatie besmet raakt met het hepatitis B-virus, herkent je lichaam de ziekteverwekkers en maakt het antistoffen om ze te vernietigen.

Een volledige serie hepatitis B-vaccinaties van 3 tot 5 injecties biedt in principe levenslang bescherming. Hierbij is de voorwaarde dat het lichaam zelf voldoende antilichamen aanmaakt. Dit kun je met bloedonderzoek controleren na de serie vaccinaties.
Opmerking:

Bijwerkingen hepatitis B-vaccinatie

Op de plaats van de injectie kun je last krijgen van roodheid, zwelling of pijn. Verder zijn er geen bijwerkingen te verwachten.

Kinderen krijgen soms wat meer bijwerkingen. Zo kunnen ze wat huilerig zijn, koorts krijgen of onrustig slapen. Sommige kinderen vallen flauw van de spanning van de injectie.
Opmerking:

Zelfzorg bij bijwerkingen hepatitis B-vaccinatie

Houd bij bijwerkingen van de hepatitis B-vaccinatie rekening met het volgende:
  • Paracetamol kan verlichting geven van de klachten. 
  • Raak de plaats van de injectie zo min mogelijk aan. 
  • Bij koorts is het belangrijk dat je goed drinkt.
Meld hevige of onverwachte symptomen bij het volgende bezoek aan het consultatiebureau. Dan kunnen deze geregistreerd worden bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Opmerking:

Meer informatie

Informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/S/Seksueel_overdraagbare_aandoeningen/Hepatitis_B

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap
http://thuisarts.nl/hepatitis-b/ik-heb-hepatitis-b
Opmerking: